Föräldrarskap

Dagen bjuder på två artiklar på ämnet föräldrarskap, funktionalitet och jämstäldhet.

Vi börjar med Dagens nyheters, allt om barn: som skriver om en 29-årig kvinna som vänt sig till DO (diskrimineringsombudmannen) då hon på grund av sin muskelsjukdom och sitt behov av assistans inte bedömdes klara av att vara mamma. Idioti? Ja?

Moderskap sitter mig veteligen inte i armar och ben. So what om du behöver assistans för att lyfta ungen. Det är fortfarande din unge och din rätt att skaffa barn. Så, hade hon nu på naturlig väg lyckats få ett barn så hade frågan om assistans varit obefintlig. Jag har själv varit på anställsningsintervju hos en kvinna som var mor och hade en muskelsjukdom.

Artikel nummer två finns hos aftonbladet som skriver om en man som på grund av en förlamning sitter i rullstol. Han har begärt assistans för att kunna vara pappaledig. Och har blivit nekad detta, då kommunen anser att då mamman inte har någon funktionsnedsättning så går det ju lika bra att hon är hemma med barnet och barnets trygghet och uppväxt skadas inte.

Men hallå? Pappans rätt att vara pappa då? Och hur ser kvinnosynen ut? Hade kommunen kommit med samma förslag om det var tvärtom? Att mamman satt i rullstol och pappan jobbade och båda ville vara föräldrarlediga. Återigen idioti!

Annonser

~ av litensak på november 6, 2009.

 
%d bloggare gillar detta: